Vad som serveras i Pakistan beror till stor del på vilken tid på dygnet det är. Precis som i Sverige är det vanligt att man äter olika saker till frukost, lunch och middag. Men vad man äter skiljer sig en hel del från vad som serveras i Sverige.

Pakistan har alltid varit en smältdegel för influenser från många olika håll. Detta har satt sina spår i den lokala matkulturen. En annan viktig faktor har varit religionen. Idag är den övervägande majoriteten av landets invånare muslimer, men så har det inte alltid varit. Tidigare bodde många hinduer i vad som nu är Pakistan, och det är till stor del deras förtjänst att linser och andra baljväxter fortfarande är mycket populära.

Frukost

I Pakistan, precis som på många andra håll i Asien, tar man frukosten på stort allvar. Det är inte ovanligt att man äter någon rätt som innehåller kött till frukosten. En populär sådan rätt, eller snarare grupp av rätter, är qeema, som är ett samlingsnamn på flera olika rätter som innehåller köttfärs. Det är inte heller ovanligt med olika typer av kebab på frukostbordet. Andra ingredienser som ofta förekommer är ägg i olika former, bröd som roti eller paratha, frukt, mjölk och te.

Pakistans nationalrätt, Nihari, serveras ofta till frukost. Rätten består av nöt- eller lammkött som tillagas på låg värme, gärna över natten eller i tryckkokare, tillsammans med benmärg och ibland också hjärna eller andra inälvor. Rätten har sitt ursprung i Karachi, dit många urdutalande muslimer emigrerade efter Pakistans självständighet 1947. En annan liknande rätt, som också ofta serveras till frukost, är siri-payay, som görs på huvudet och fötterna från en ko eller ett lamm. Dessa rätter serveras för det mesta inte på vardagar, eftersom de tar lång tid att förbereda.Pakistansk curry

Lunch

En typisk lunch i Pakistan består av curry gjord på kött, serverad med ris eller roti-bröd. Curryn kan till exempel vara aloo gosht, som innehåller kött och potatis. Även om det inte finns något påbud om att avstå från kött inom islam är även rätter gjorda på baljväxter populära till lunch. En sådan är dal makhani, gjord på vigna mungo-bönor, röda bönor, smör och grädde. Den är med andra ord rik på animaliskt protein, även om den inte innehåller kött.

Middag

En likhet mellan Pakistan och många länder i Europa är att middagen, som serveras på kvällen, anses vara den viktigaste måltiden. Det är den som man lägger mest tid på, och det är också då som man serverar flest rätter. Vid festliga tillfällen kan middagen avslutas med en efterrätt.

Den som ätit på indisk restaurang i Storbritannien har säkert sett rätten korma på menyn. Ordet korma kommer från det turkiska ordet för bräsera, alltså steka någonting under lock tillsammans med en mindre mängd vätska. Kött som tillagas på detta sätt blir mycket mört, och i Pakistan är det vanligt att man tillsätter yoghurt eller grädde mot slutet av tillagningen.

Andra vanliga middagsrätter i Pakistan är kebab i olika former, kofta (köttbullar som ofta serveras i currysås) eller pulao, den lokala varianten av risrätten pilaff.