En måltid består inte bara av mat, utan även av dryck. I Pakistan serveras många olika drycker. Eftersom det är ett muslimskt land är alla drycker utan alkohol.

Som svensk i Pakistan kommer man snabbt att slås av två saker:

  1. Det är svårt, men inte omöjligt, att hitta ett ställe där man kan köpa kaffe.
  2. Det finns inga alkoholhaltiga drycker till försäljning.

Pakistan är ett te-land, även om det numera faktiskt går att köpa kaffe också, åtminstone i de stora städerna. Att alkohol inte säljs beror på att det är ett muslimskt land. Läsk har börjat säljas i landet, under de senaste decennierna.

Vi människor är ju mycket förtjusta i söta drycker, och i Pakistan har man sin egen variant: sherbet. Sherbet påminner om saft, eftersom den är söt, görs på frukter eller blommor, och ofta tillreds genom att man blandar koncentrat med vatten. Populära smaker är bl.a. rosenvatten, hibiskus, citron, apelsin, mango eller ananas. Koncentraten kan också blandas med krossad is för att bli en gola ganda. Pakistanierna dricker också, precis som indierna, lassi, som görs på mjölk och yoghurt och som kan vara smaksatt med socker eller med salt. Eftersom sockerrör odlas i Pakistan dricker man också juice som pressas ur dem. Den kallas ganney ka ras.

Te i Pakistan

En kopp Masala ChaiDen populäraste drycken i Pakistan är dock te i olika varianter. Landet kommer på sjunde plats i världen när det gäller tekonsumtion. Även om större delen av det te som dricks i landet importeras så tillreds det på sätt som är specifika för Pakistan och den indiska subkontinenten. Pakistan är väldens tredje största importör av te, och tebusken är avbildad på landets stadsvapen.

Ursprungligen drack man grönt te i landet. Svart te kom till Pakistan med britterna under kolonialtiden, och blev snabbt populärt. Vanligen dricks te på morgonen, på lunchrasten på arbetsplatsen eller i skolan, och på kvällen i hemmet. Det finns många olika varianter av te, som är populära i olika delar av landet.